Acclon Technologies

Scroll vacuumpomp
Acclon Technologies

Met behulp van een dubbel spiraal-mechanisme produceren scrollpompen een vacuüm door gebieden met opgevangen gas te creëren terwijl de ene spiraal in een andere spiraal draait. Een scroll vacuumpomp vereist minimaal onderhoud, waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden. Ze zijn een geweldige optie voor iedereen die op zoek is naar een olievrije vacuumpomp.

  • Superieure prestaties

  • Compact en lichtgewicht

  • Flexibele oplossingen

  • Olievrij

  • Gemakkelijk te gebruiken

Wat zijn scroll vacuumpompen?

Een scrollpomp is een type vacuümpomp dat werkt door middel van een spiraalvormig rotorontwerp. Scrollvacuümpompen bestaan uit twee spiraalvormige scrollrotoren: een vaste spiraal (rotor) en een excentrisch bewegende rotor. De ene rotor is vastgezet en de andere roteert excentrisch rond de vaste rotor.

De rotatie van de excentrische rotor creëert een spiraalvormige beweging in de holte tussen de twee rotoren, waardoor gas of lucht wordt aangezogen. Door de rotatie van de rotoren wordt het gas of de lucht naar de buitenste rand van de pomp geduwd en wordt het door de afvoeropening afgevoerd.

Scroll vacuumpompen zijn speciaal ontworpen als oplossing voor situaties waar middenvacuüm gewenst is, zoals in de research & development, halfgeleider industrie, voor medische en analytische apparatuur. Daarnaast kunnen ze worden ingezet in combinatie met hoogvacuüm pompen. Ze hebben een laag geluids- en trillingsniveau en hebben bovendien droge compressie.

Voordelen van droge scroll vacuumpompen

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van scrollpompen in vacuümtoepassingen. Door de hoge compressie halen de pompen een laag eindvacuüm, dat vergelijkbaar is met een olie-gesmeerde vacuümpomp. Ze kunnen worden gebruikt voor toepassingen waarbij zeer zuivere en schone omstandigheden vereist zijn.

Een ander voordeel van scrollpompen is dat deze volledig olievrij zijn. Traditionele vacuümpompen vereisen het gebruik van olie om de interne componenten te smeren, af te dichten en te koelen, maar een scrollpomp heeft deze olie niet nodig. Dit betekent dat er geen verontreinigingen in de vacuümruimte terechtkomen en dat er geen vervanging of afvoer van olie nodig is. Ook verontreiniging met oliedamp van de werkomgeving is niet meer aan de orde.

Daarnaast zijn scroll pompen ook energiezuinig. Ze zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Door de langere intervallen tussen onderhoudsbeurten en het minimale stroomverbruik zijn deze vacuumpompen een zeer voordelige optie. De nXDS scroll vacuumpompen van Edwards zijn bovendien fijn om mee te werken, vanwege het geringe geluidsniveau en een gebruiksvriendelijke, slimme bediening.

Toepassingen van scroll vacuumpompen

De stille, compacte en onderhoudsvriendelijke scroll vacuumpompen kunnen voor diverse toepassingen worden gebruikt. De pompen worden bijvoorbeeld gebruikt voor chemische en analytische toepassingen. Ook worden ze vaak gebruikt in de Research & Development, chemische labs, bij analytische apparatuur en de halfgeleiderindustrie.

De veelzijdigheid blijkt wel uit het feit dat ook kunnen worden ingezet als voorvacuumpomp voor een turbopomp of bij een cryopomp. In materiaal- en oppervlakte onderzoek wordt de nXDS gebruikt in experimentele opstellingen voor het vacumeren van de hoofdkamer, sluis of tussenvacuüm. Ook het vacumeren van gasleidingen of voor het isolatievacuüm van cryogene leidingen is mogelijk met deze pompen. Voor helium toepassingen is een hermetisch gesloten variant zonder gasballast leverbaar.

NXDS scroll vacuumpompen van Edwards

De nXDS pompen van Edwards onderscheiden zich van andere scrollpompen door de verhoogde pomp snelheden, een lagere ultieme drukken, lager stroomverbruik en lagere geluidsniveaus. Daarnaast zijn de nXDS scroll vacuumpompen zo ontworpen dat ze volledig ter plaatse (in het veld) kunnen worden onderhouden.

Ze combineren een lage service-interval (tot 5 jaar) met een hoog gebruiksgemak met intelligente controlefuncties. De handmatige bedieningsknoppen hebben onder andere een stand-by knop voor snelheidsregeling voor de meest efficiënte procesafstemming en voor een meer bedieningsgemak is er een speciale afstandbedieningsinterface.

Range van scrollpompen

De nXDS scrollpompen van Edwards worden geleverd met een capaciteit van 3 tot en met 46 m3/uur. Het eindvacuüm van deze pompen ligt rond 2×10-2 mbar en een aantal types hebben een eindvacuüm van 7×10-3 mbar. De nieuwste versies vereisen tot 20% minder piekvermogen tijdens de eerste keer leegpompen: wat betekent dat het de mogelijkheid heeft om grote volumes leeg te pompen zonder prestatieverlies.

De nXDS-C pompen zijn aangepast zodat ze geschikter zijn voor gebruik op dampverwerkingsprocessen en ze kunnen voor bepaalde toepassingen worden gebruikt
met bijtende stoffen. Deze chemisch bestendige versie is uitgerust met Chemraz® interne ventielpads en roestvrijstalen fittingen.

De nXDS-R scroll vacuumpompen worden geleverd zonder gasballast, zodat die niet per ongeluk tijdens het gebruik kan worden geopend. De hermetisch gesloten pompen zijn ideaal voor toepassingen zoals recirculatie van edelgas of gasterugwinning.