Welke soorten vacuümpompen zijn er?
Er zijn verschillende soorten vacuümpompen, die elk hun eigen voordelen en toepassingsgebied hebben. Een aantal van de meest gebruikte soorten zijn: membraanpompen, scrollpompen, olie gesmeerde schottenpompen, vloeistofring vacuümpompen, droge schroef, klauw- of multiroots pompen. Voor hoogvacuum toepassingen worden vooral turbomoleculaire (turbo) pompen toegepast.
Daarnaast is er onderscheid te maken tussen natte en droge vacuümpompen. Een pomp wordt nat (gesmeerd) of droog (olievrij of drooglopend) genoemd. Bij gesmeerde pompen wordt het gas tijdens het compressieproces aan olie of water blootgesteld, terwijl dit bij droge pompen niet het geval is.
Het verschil tussen droge en natte pompen
Natte pompen gebruiken olie of water om zichzelf te smeren en af te dichten. Hierdoor wordt een goede compressie bereikt omdat alle spelingen in de pomp met vloeistof wordt afgedicht. Dit leidt tot een lage einddruk van de pomp. Deze vloeistof in de pomp kan er wel toe leiden dat het verpompte gas verontreinigd raakt. Ook kunnen vast deeltjes of chemicaliën in de vloeistof achterblijven, zodat er meer slijtage optreedt en de einddruk van de pomp minder wordt. Vooral bij het verpompen van condenseerbare dampen treedt dit verschijnsel op.
Omgekeerd bevatten droge vacuümpompen geen vloeistof voor smering of afdichting. In plaats daarvan zijn ze afhankelijk van een nauwkeurige speling tussen de statische en roterende componenten van de pomp. Deze kleine nauwkeurige speling zorgt voor de compressie in de pomp. Om voldoende compressie te halen (en daardoor een goed eindvacuum) worden deze pompen meestal uitgevoerd met meerdere pomptrappen.
Droge pompen zijn, hoewel hun naam dat wel zou vermoeden, niet geheel olievrij. Ze hebben wel olie of vet nodig om de tandwielen en lagers van de pomp te smeren. Dit smeerproces is echter volledig gescheiden van de vacuümcompressiezijde. Droge pompen minimaliseren zo de kans op verontreiniging en olienevel. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk omdat er geen olie hoeft te worden verwijderd zoals bij gesmeerde (natte) pompen. Ook wordt het verpompte gas niet gemengd met oliedamp of waterdamp en daardoor kunnen gassen ook relatief eenvoudig worden teruggewonnen. Vooral bij chemische processen is dit een belangrijk voordeel.
Voor ultraschone toepassingen in halfgeleider processen leveren droge vacuumpompen een groot voordeel. Doordat er geen vloeistof in de pomp is, kan het proces niet verontreinigd raken met koolwaterstoffen (olie) of vet.
Oliegesmeerde schottenpompen
Oliegesmeerde schottenpompen zijn één van de meest toegepaste pompen voor research, voeding, chemie en oppervlakte-behandeling. De goede werking van de pomp is vooral afhankelijk van de gebruikte olie. Indien de olie in de pomp schoon is en regelmatig wordt vervangen, is de levensduur van de pomp zeer lang.
De pompen worden gebouwd in enkeltraps of dubbeltraps uitvoering met een capaciteit van 0.5 tot 1500 m3/uur. Hierdoor zijn deze pompen zowel voor kleine opstellingen in een laboratorium tot en met grote koeltunnels in de voeding geschikt. De einddruk van de pomp ligt meestal onder 10 mbar en door gebruik van de gasballast op de pomp, kunnen deze aanzienlijk hoeveelheden damp verpompen.
Vloeistofringpompen
Vloeistofringpompen creëren een vacuüm door gebruik te maken van een vloeistofring die in het huis ontstaat. Tijdens rotatie van de rotor of waaier ontstaat deze vloeistofring in de pomp. Deze zorgt voor afdichting en compressie. Deze vacuümpompen zijn bijzonder geschikt voor processen met natte of vochtige gassen, omdat ze goed bestand zijn tegen vloeistofverontreiniging.
Ze worden veelvuldig gebruikt in de chemische en petrochemische industrie, waar ze ingezet worden voor het afzuigen van gassen en dampen in diverse processen. Ook in de papier- en pulpindustrie spelen vloeistofringpompen een belangrijke rol bij het vacuüm trekken van systemen voor het drogen van papier. Dit type pomp is zeer betrouwbaar, robuust en eenvoudig in onderhoud.
Een paar nadelen van de vloeistofring vacuümpomp zijn het energieverbruik (voor de motor en eventueel koeling van de vloeistof) en verontreiniging van de vloeistof. Daarom gaan sommige industrieën over van vloeistofring vacuümpompen naar drooglopende vacuümpompen.
Droge schroefpompen
Droge schroefpompen zijn olievrije pompen die worden gebruikt in toepassingen waar een schoon vacuüm essentieel is. Ze werken door twee schroeven contactloos, synchroon te laten draaien, waardoor lucht of gas naar buiten wordt getransporteerd. Deze vacuümpompen zijn ideaal voor sectoren waar strenge normen gelden, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Ze worden gebruikt bijv. bij het verpakken van voedsel om een langere houdbaarheid te garanderen, of bij het drogen van grondstoffen voor medicijnen. Daarnaast zijn ze geschikt voor ‘elektronica’ toepassingen, zoals in depositie- en etsprocessen voor halfgeleiders. Ook voor metallurgische processen voor het aanbrengen van coatings worden deze pompen ingezet, eventueel in combinatie met een mechanische rootsblower voor grotere pompcapaciteit.
Scrollpompen
Scrollpompen maken gebruik van een spiraalvormig mechanisme om een vacuüm te creëren. Deze pompen zijn energiezuinig, stil en werken zonder olie, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen in laboratoria, medische apparatuur en vacuümovens. In laboratoria worden scrollpompen vaak gebruikt in combinatie met analytische instrumenten, zoals massaspectrometers, om een diep en betrouwbaar vacuüm te geven. Daarnaast zijn ze ook populair in de medische en farmaceutische labs voor allerlei type droogprocessen zoals vacuümdrogen, vriesdrogen, rotatie verdampen enz.
Multi-roots vacuümpompen
Een multi-rootspomp is opgebouwd uit meerder roots-trappen die in serie zijn geplaatst. Het rootsmechanische is een bekend mechanisme uit de mechanische rootsblowers. Deze pomp wordt toegepast voor het vergroten van de pompcapaciteit bij lage druk (< 100 mbar). Het mechanisme wordt daarom al lang toegepast en in een multi-rootspomp levert dit een pomp met een diep eindvacuüm en een capaciteit van 30 tot 200 m3/uur. Het ontbreken van olie zorgt voor een zeer schoon vacuüm en de pomp wordt gebruikt in analytische instrumenten zoals massaspectrometers, electronen microscopen en als voorpomp voor hoogvacuüm turbopompen. Door het ontbreken van olie, hebben de pompen een lange onderhoudsinterval en de frequentie omvormer en een omkasting zorgen voor een laag energie verbruik en laag geluidsniveau.
De juiste vacuümpomp en vacuümoplossing bij uw proces
Bij Acclon Technologies begrijpen we de complexiteit van vacuümtoepassingen in verschillende sectoren. Daarom bieden wij een breed scala aan vacuümpompen die stuk voor stuk voldoen aan specifieke behoeften en toepassingen. Het maakt niet uit of u hulp nodig heeft bij het kopen van een enkele vacuümpomp of bij het oplossen van een gecompliceerd hoogvacuümprobleem, wij helpen u graag. Door onze onafhankelijkheid kunnen wij u het meest optimale advies geven.
Ons team in Heinenoord is hecht, efficiënt en staat niet alleen altijd voor elkaar klaar, maar ook voor u. We zijn dagelijks bezig met het oplossen van de vacuümgerelateerde uitdagingen van onze klanten. En dat kan zijn door het beantwoorden van een eenvoudige vraag zoals de levertijd van een pomp tot het uitdenken van de beste vacuümpomp voor uw systeem. Daarbij bieden we verschillende diensten aan, waaronder onderhoud, training en advies.
Vertel me meerWat wij leveren
We leveren nagenoeg alles op het gebied van vacuüm producten. Of het nu gaat om een Scrollpomp of een UHV pomp. Hieronder vindt u een selectie van al onze producten.