Vacuümgauges

Een vacuum gauge meet de druk in een vacuüm. Vacuum gauges zijn belangrijke instrumenten in een groot aantal commerciële en industriële toepassingen. Denk daarbij aan het meten van druk in warmtepompen, airconditioning en koelsystemen. Er zijn drie groepen vacuümmeters op basis van de werkingsmethode: mechanisch, thermische geleidbaarheid en ionisatie.

Een grote verscheidenheid aan systemen die onder vacuüm functioneren, vertrouwen op vacuummeters om een consistente, effectieve en veilige werking te garanderen. Het meten van het vacuum in een bepaald systeem geeft belangrijke inzichten in mogelijke onderhouds- of reparatieproblemen en helpt ook bij het handhaven van de efficiëntie.

Vacuum gauges worden over het algemeen gebruikt in situaties waarin de druk in een bepaald systeem lager is dan de atmosferische druk. Daarom moet worden opgemerkt dat vacuümmeters over het algemeen resultaten geven in termen van een negatief getal. In plaats van absolute druk als meting te gebruiken, gebruiken de meeste vacuümmeters relatieve druk.

Toepassingen

Preventief onderhoud zorgt ervoor dat bedrijven en de systemen die ze gebruiken soepel en efficiënt blijven werken. Door regelmatige controles uit te voeren, zijn onderhoudsspecialisten binnen uw bedrijf in staat nauwkeurige gegevens bij te houden over de toestand van apparatuur, informatie effectief door te geven aan besluitvormers en het voortouw te nemen bij ondersteunings- en reparatiewerkzaamheden. Vacuum gauges zijn een belangrijk hulpmiddel om mogelijke problemen met apparatuur in een vroeg stadium te identificeren. Dit zorgt ervoor dat eventuele problemen veilig en grondig worden aangepakt voordat er grotere risico’s ontstaan.

vacuum gauge

Wat is het verschil tussen vacuümmeter en manometer?

Vacuümmeters en manometers zijn vergelijkbaar, maar toch zijn het verschillende instrumenten die worden gebruikt om metingen uit te voeren met diverse eenheden en bereiken. Zoals eerder vermeld, meet een vacuümmeter de negatieve druk, althans op relatieve schaal. Het wordt gebruikt wanneer de druk in een systeem lager is dan de omringende atmosferische druk. Daarom kan een vacuum gauge worden gezien als een specifiek type manometer. Manometers worden vaak gebruikt om de belangrijkste kenmerken te meten van verschillende systemen die boven de omringende atmosferische druk werken, terwijl vacuümmeters over het algemeen het tegenovergestelde doen.

Voordelen van vacuum gauges

Het gebruik van vacuümmeters biedt tal van voordelen in de industriële omgeving. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  • Procesoptimalisatie: Vacuum gauges helpen bij het monitoren en handhaven van optimale vacuümniveaus in industriële processen. Dit draagt bij aan een efficiëntere werking, vermindert de kans op defecten en verbetert de productkwaliteit.
  • Veiligheid: Door de vacuümniveaus te meten, kunnen potentiële gevaren of lekkages worden gedetecteerd. Hierdoor kan op tijd worden ingegrepen om ongevallen of schade aan de apparatuur te voorkomen.
  • Kwaliteitscontrole: Vacuümniveaus zijn vaak essentieel in gevoelige productieprocessen, zoals halfgeleiderfabricage en verpakking van voedsel. Vacuümmeters zorgen voor nauwkeurige metingen, waardoor de kwaliteit van de eindproducten kan worden gehandhaafd en verbeterd.
vacuum gauge

Range van vacuum gauges

Omdat elk proces zijn eigen specifieke vereiste heeft, heeft Edwards meerdere soorten meters. Zo kunt u er zeker van zijn dat u de juiste meter voor uw proces heeft.

De robuuste APG200 Pirani-meters zijn verkrijgbaar in standaard- en corrosiebestendige varianten, voor het meten van een atmosfeer tot 1 x 104 mbar. De WRG Cold Cathode/Pirani-combinatiemeters kunnen een atmosfeer tot 1 x 10-9 mbar meten.

Edwards biedt daarnaast universele controllers, waardoor u met elke controller een mix van actieve vacuum gauges kunt besturen. Verder kunnen alle vacuümmeters worden gekocht met een extra kalibratiecertificaat en kunt u door de eenvoudige serviceprocedure de meeste processen instellen zonder gereedschap.

AIM Active Inverted Magnetron Cauge

Productomschrijving
Instrumentatie

Details
Meetbereik: 10-2 tot 10-9 mbar
Signaal: Analoog, RJ45 of 8-way FCC68
Aansluitingen: NW25KF, NW40KF

Barocel 7100 Capacitance Manometer Gauge

Productomschrijving
Instrumentatie

Details
Meetbereik: 1000 tot 0.1 mbar
Signaal: Analoog, RJ45
Aansluitingen: NW16KF

Barocel 7025m Capacitance Manometer Gauge

Productomschrijving
Instrumentatie

Details
Meetbereik: 1000 tot 10+ mbar
Signaal: Analoog, RJ45, D-Sub 9 pin
Aansluitingen: NW16KF

APG100 Active pirani Vacuum Gauge

Productomschrijving
Instrumentatie

Details
Meetbereik: 1000 tot 10-4 mbar
Signaal: Analoog, RJ45
Aansluitingen: NW16KF, NW25KF

APG200 Active pirani Vacuum Gauge

Productomschrijving
Instrumentatie

Details
Meetbereik: 1000 tot 10-4 mbar
Signaal: Analoog, RJ45
Aansluitingen: NW16KF, NW25KF

WRG Wide Range Gauge

Productomschrijving
Instrumentatie, Aansturing

Details
Meetbereik: 1000 tot 10-9 mbar
Signaal: Analoog, RJ45 of 8-way FCC68
Aansluitingen: NW25KF, NW40KF

Wat wij nog meer leveren

We leveren nagenoeg alles op het gebied van vacuüm producten. Of het nu gaat om een Scrollpomp of een UHV pomp. Hieronder vindt u een selectie van al onze producten.